Hvorfor LIN er et så bra MILJØVENNLIG valg💚

Hvorfor LIN er et så bra MILJØVENNLIG valg💚

Lin er et vidunderlig materiale å kle seg i, både sommer som vinter 💚

Lin er et naturlig fiber som fremstilles fra linplanten og har vært brukt i årtusener til å lage alt fra lerreter og tapeter til klær og sengetøy. 

Linplanten er sterk og det kreves ingen kjemiske plantevernmidler for å dyrke lin. I omstillingen fra plante til tekstil brukes hele planten, og den etterlater ikke avfall. Lin er 100% biologisk nedbrytbart og kan enkelt resirkuleres, noe som gjør lin til et av de mest bærekraftige tekstiler i verden. Linplanten er en ettårig plante og vokser best i kjøligere klima, og den har en vekstsyklus på bare 100 dager. Men reisen fra det lille linfrøet til ferdig vevd tekstil er møysommelig og krevende, noe som også gjør at lin ansees som en luksusvare sammenlignet med f.eks bomull. 

I Europa blir linfrø gjerne sådd i mars og høstet i juli. I denne perioden skjer en magisk forvandling hvor den når høydepunktet etter 100 dager - selve blomstringen - hvor hele åkrene er fylt med himmelblå blomster. Og hver blomst blomstrer kun 1 dag!

Når blomstringen er over, høstes linplanten, men i motsetning til de fleste andre avlinger kan den ikke klippes - lin må trekkes opp med røttene for å maksimere lengden på fibrene og bevare plantens fulle potensial, noe som igjen vil gjøre at planten kan brukes til å lage en rekke forskjellige produkter.

Høstet lin går deretter gjennom en prosess som kalles røting, som betyr å utsette den for fuktighet for å skille fiberen fra stilken. Linplanten dynkes i vann til bakterier bryter ned pektinet som holder fibrene sammen - dette er en krevende prosess.  

Etter røtingen går planten gjennom en annen prosess hvor den treaktige delen skilles fra råmaterialet - linfibrene. Korte grove fibre kan brukes til å lage papir, hyssing og tau, mens de lengre fibrene brukes til å lage fint  lingarn som spinnes og veves til vakre solide tekstiler som brukes til klær, sengetøy og andre høykvalitets tekstilprodukter.

Denne vakre planten med de søte små blå blomstene som kun blomstrer èn dag,  omformes altså til de vakreste og mest miljøvennlige tekstiler. Bare dette gjør det verdt å kle seg i nydelig deilig lin! 

Men hvorfor er lin så bra å kle seg i bortsett fra at det er miljøvennlig?

Jo, LIN ABSORBERER fantastisk godt! Linfiberen, som lin er laget av, er hul og absorberer derfor fuktighet godt – den absorbere opptil 20 % av sin egen vekt i vann før den begynner å føles fuktig. Dette er også en viktig egenskap for håndklær, håndklær, sengetøy og klær.

Lin PUSTER! Siden linfiberen er hul gjør det også at den tørker raskere. Lin blir ikke klamt og fester seg til kroppen. Derfor er det vidunderlig å kle seg i vide linplagg på de varmeste dagene. Samtidig holder lin kroppen varm på kalde dager. 

Ren lin er HYPOALLERGENISK og er perfekt for de som har sensitiv hud eller lider av allergier. 

En annen viktig ting å tenke på når vi handler klær er selve produksjonen. Er klærne produsert på en god måte? Har arbeiderne gode arbeidsforhold som gir de muligheter til et godt liv? Lin er blitt veldig populært og de store kjedebutikkene har alle nå en egen linkolleksjon, men hvordan er arbeidsforholdene til syerskene på fabrikkene? Verdt å tenke litt på!

Linklærne du finner her i VÅR NETTBUTIKK  er fra merker som har et helt klart etisk fokus, er produsert i Europa og designer klær som er ment å vare. 

Og ikke minst; En god regel er å tenke; Vil jeg bruke dette plagget mye? Og er det et plagg jeg fint kan matche med det jeg allerede har i garderoben min? Vi har ikke råd og plass til mere "bruk litt & kast", selv om det er aldri så miljøvennlige materialer i utgangspunktet.

Framtiden i våre hender har flere tips når det gjelder kjøp og bruk av miljøvennlige og etiske klær, bl.a denne artikkelen; 

SLIK UNNGÅR DU KLÆR AV PLAST

 

 Som du ser er det mange grunner til å velge miljøvennlig LIN 💚

 

Kilde: MagicLinen 

 

 

 

 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar