Historien bak LiBe

LiBe har faktisk en lang og fin historie bak seg og åpnet dørene første gang i 2007 i vakre Posebyen i Kristiansand med fokus på varer som, i tillegg til å være bra kvalitet og design, skulle være bra for oss, bra for vår jord og bra for arbeideren. Vi skapte en kjempefin butikk med vakre kurver, perlede fabeldyr, strutsefjær engler, deilige tekstiler, litt klær og en kjempekoselig kaffebar med deilig kaffe, te, muffins og hvor alt var fair trade og økologisk. Jeg får fortsatt kommentarer om at jeg serverte den beste frappen i byen! 

Her kan du lese litt om  hva som fikk meg  til å engasjere meg  for etisk handel og ta steget med å åpne en egen butikk fylt av varer med de helt spesielle gode historiene bak…

I årene 2001-2003 bragte tilfeldigheter meg til Senegal og den sjarmerende lille byen St.Louis. Her ble jeg etter hvert med og starte en liten “suvernirbutikk” rettet mot turister; en søt liten butikk som ble kaldt “Tablou al Diana” (navnet skulle gi oss lykke, og så vidt meg bekjent drives butikken fortsatt den dag i dag). Her solgte vi kunst og håndtverksprodukter som musikkinstrumenter, klær,  smykker, småmøbler og ikke minst vakre kurver som var produsert i området. Videre dro jeg til Kenya og Ethiopia på studietur. I Kenya besøkte vi flere kvinnegrupper bl.a Kazuri, som ligger i nærheten av Karen Blixen farmen. Her lages de vakreste keramikksmykker og servicer, og jeg ble helt forelsket. (har fortsatt frokosttallerken og te kopp som brukes nesten daglig) Kazuri startet som en hjelp til alenemødre i området. I dag arbeider nærmere 300 kvinner der, og fokuset er fortsatt det samme - det skal komme barna og mødrene til gode. En tanke slo rot i meg og begynte å utvikle seg: At det ville bety enormt mye for disse dyktige kunsthåndtverkerne om jeg kunne importere disse varene til Norge og selge de her. De neste årene ble brukt flittig til å lete etter flotte og kvalitetsterke varer fra hele verden. Og 10.mai 2007 på Verdensdagen for Fair Trade, åpnet LiBe dørene! 

Jeg lever livet i bevegelse og butikken har fått være med på denne reisen. I 2011 bar det til Oslo og Grunerløkka og videre til Bjølsen.  Butikken utviklet seg etterhvert til en av Norges største aktører innen økologiske og Fair Trade klær, gjennom nettbutikken etiskmote.no. Etter 10 år med butikkdrift, valgte jeg i 2017 å gå videre kun med netthandel og flyttet fra Oslo til ei vakker bygd ved Hardangerfjorden.  Her fikk jeg ro til å kjenne etter hva som betyr mest for meg. Jeg jobbet full tid med fashion, økologisk og fair trade, men kjente allikevel at dette ikke er helt min verden. Jeg savnet de fargerike kurvene, tekstilene, de nære historiene…. 

Så etter 2 år her ved fjorden valgte jeg å selge nettbutikken, og var så utrulig heldig at en av LiBe`s kunder og følgere over lang tid, ønsket å ta nettbutikken etiskmote.no videre. Den drives nå av Karina i Horten - fortsatt kjempefin og med et godt utvalgt etiske klær - etiskmote.no

Jeg har alltid vært genuint opptatt av gjenbruk og at de ting jeg omgir seg med skal ha en god historie bak seg.  I 2021 gjenåpnet jeg LiBe som som en fin hobby med fokus på nettopp dette og med et vareutvalg slik det var i starten i 2007 - håndlagde vakre varer hovedsakelig fra kvinnegrupper rundt omkring i verden som jobber etter prinsippene om Fair Trade. Jeg bor fortsatt her ved fjorden i den vakre bygda Herand, sammen med assistenten min Vilma - ei badeglad golden retriever jente. Herfra drives nettbutikken som et lite hobbyprosjekt samtidig som jeg jobber som daglig leder i en Frivilligsentral - en perfekt kombinasjon! 

BE THE CHANGE!

 Liv Bente og Vilma 

 

Fra LiBe i 2010 i Kristiansand
              Fra starten til LiBe i Kristiansand