WONKI WARE INFORMASJON

LURER DU PÅ OM WONKI WARE ER NOE FOR DEG? Da bør du lese dette først…. Wonki betyr ‘skakk, rar’ - så Wonki Ware betyr noe sånt som ‘rare og skakke ting’ Og det er dette Wonki Wares produkter dreier seg om: Produkter som ikke er helt A4. Wonki Wares gjenstander er produsert for hånd av leire som brennes på høy temperatur, ca 1100 grader celsius, i bedriftens lokaler i den lille byen George i Sør-Afrika. Produktet gjennomgår mange ulike steg fra leire til ferdig produkt, og hos Wonki Ware er alle disse stegene styrt og utført av menneskehender. Det er dette som gjør hvert Wonki Wareprodukt unikt, men samtidig er det dette som gjør at et Wonki Ware-produkt oppfører seg individuelt. Her får du en liten oversikt over Wonki Wares «særheter», som du bør lese igjennom før du eventuelt bestemmer deg for om Wonki Ware er noe for deg.

KRAKELERING. Krakelering (sprekker i glasuren) vil ALLTID oppstå over tid – men normalt vil produktet holde seg krakeleringsfritt i noen år, noen ganger i flere tiår. Dette er naturlig for ALLE TYPER HÅNDLAGET KERAMIKK. Krakeleringstiden er avhengig av det keramiske materialet og tykkelsen på glasuren/fargen - og hvor godt de to materialene passer sammen. Temperatursvingninger, til og med små, er som regel en fremskyndende faktor. Det er derfor at særlige koppene vil krakelere raskere enn andre gjenstander. Det er derfor ikke retur-grunn av en kopp dersom den får litt krakelering i bunnen, selv etter 1. gangs bruk. Verdt å få med seg er også at lyse farger krakelerer hurtigere enn mørkere farger - det handler om den kjemiske sammensetningen i disse fargene. Så altså - typisk er glasuren «Natural» mer utsatt for krakellering enn de mørkere fargene. Mixed Pattern er også mindre utsatt for krakelering enn Wash/Bright.

VASKING OG TØRKING. Wonki Ware kan vaskes i oppvaskmaskin. Det er viktig at keramikken ikke slår mot hverandre under vask, da kan den fort bli «hul» og knekke. Dette gjelder både oppvaskmaskin eller vask for hånd. Det er også viktig at keramikken tørker ordentlig før det stables i skap. Moderne oppvaskmaskiner skal kunne håndtere tørking tilfredsstillende, men det er lurt å ha dette i mente. Dersom du håndvasker, eller har en oppvaskmaskin som ikke tørker gjenstandene helt, så la gjenstandene stå og lufttørke før de stables. Husk også at Wonki Ware-produktene har uglasert underside, og disse krever noe lengre tørketid enn masseprodusert steingods. Våte tallerkner/boller med uglasert underside som stables kan påvirke krakeleringstempoet, fordi fuktigheten trenger opp i selve gjenstanden, som gjør den mer porøs. Wonki Ware anbefaler også at du varmer opp serveringsfat og boller før varm maten legges opp. Dette kan du gjøre ved å skylle den med lunket vann. Ikke hell kokende vann eller fett på kald keramikk - da sprekker den. 

IKKE 100% VANNTETT I ALL EVIGHET. Så lenge glasuren er hel, er Wonki Wareproduktene 100% tette. Etter noen år vil keramikken høyst sannsynlig krakkelere, og da kan du oppleve at dersom du har vann i f.eks. en mugge over lang tid, så begynner produktet å «svette», dvs. det blir litt vått under muggen. Muggen kan selvfølgelig fortsatt brukes, men vær litt obs på hvilket underlag du setter den på. Kopper står jo som regel ikke med kaffe/te i seg i ukesvis, men det samme vil skje her - koppen kan «svette» dersom den står med gammel kaffe i seg i en uke eller to...

ER KRAKELERING TIL Å LEVE MED? Et stort JA - krakelering er til å leve med!!! Vi som har hatt Wonki Ware i livene vår mer enn 15 år vet at krakeleringen ikke har gjort koppen mindre vakker eller bruksvennlig - den er like god å holde i, den er like god å drikke av, og den får større og større personlighet. Wonki Ware eldes med verdighet. Den er perfekt, fordi den ikke er perfekt. Men, Wonki Ware er ikke for alle, og det er heller ikke ment å være for alle. For det er ikke alle som ønsker krakelering i hverdagen - og det er selvfølgelig helt ok. Heldigvis finnes det andre flotte alternativer på markedet.

DET VIKTIGSTE TIL SLUTT: Ønsker du et håndlaget produkt med personlighet, så gir Wonki Ware deg det. Garantert. Produsert langsomt, bærekraftig og etisk, og med stor respekt for deg som kunde. Men Wonki Ware gir deg ingen garanti for at hverdagen og levd liv ikke setter sine spor, bokstavelig talt. Og det er til syvende og sist opp til deg selv om du kan leve med det.